Fri frakt | Snabb leverans

Verktygslåda

Möte med dig själv genom reflektion

Grunden till, och en förutsättning för, att skapa kontakt och närhet i möten med andra människor – i expansion, i närvaro och öppenhet – är att först skapa närvaro, kontakt och närhet med dig själv.

Genom reflektion kan du på ett enkelt sätt skapa närvaro, samvaro och kontakt med dig själv.

Med en enkel övning, på 5-10 minuter om dagen, kan du märka stor skillnad på ditt inre förhållande till dina känslor, dina tankar och det som är du. En övning där du i tystnad låter det som finns att finnas, det som känns att kännas.

Hitta en plats – i till exempel ditt hem eller i naturen – där du trivs och får vara i fred. Bestäm hur länge du vill avsätta till din reflektionsstund (förslagsvis mellan 5-15 minuter initialt). Sätt alarm på denna tid.

Ta fram papper och penna och skriv. Skriv det som kommer till dig i stunden. Det kan vara meningar, det kan vara enstaka ord. De kan höra ihop eller lösryckt. Låt det som finns i dig flöda, utan att tillrättalägga, utan att värdera.

Om det är svårt för flödet att komma igång – hjälp dig själv på traven. Ställ dig själv frågor. Frågor som till exempel, vad känns här och nu? Vad av det som jag upplevt idag och som jag har lagrat inom mig, är jag redo att släppa ut? Vad känner jag kring det? Vad finns lagrat i mig som är laddat med ilska/glädje/sorg/rädsla/…?

Var inte rädda för stunder i tystnad, de stunder då det inte kommer några ord, då flödet stannat. Omfamna det som är. Sätt ord på det som känns. I närvaro och kärlek.

När det har gått din avsatta tid och ditt alarm ringer så ställer du dig själv följande avslutande frågor:

• Finns det något mer i mig som vill uttrycka sig här och nu? Vänta ett par sekunder och sätt ord på det som eventuellt dyker upp. Lämna det annars öppet och gå vidare.

• Finns det ett budskap, ett högre medvetande som redo för mig här och nu? Vänta ett par sekunder och sätt ord på det som eventuellt dyker upp. Lämna det annars öppet och gå vidare.

Avsluta övningen med att, tyst eller högt, tacka dig själv för din stund i kontakt, din stund i möte med det magiska som är du 💗

Gör denna övning dagligen eller så ofta du vill.

Vilka skatter finns gömda inom dig – i magiska möten med dig själv och med andra?

Att hitta hem

I stunder där du tappat fokus, tappat ditt center, tappat dig och det som är ditt, är det magiskt att stanna upp. Stanna upp och andas.

Det behövs inte många minuter, många andetag, för att komma tillbaka, för att hitta hem. För att lämna annat och andra. För att stänga ute och landa. Landa i dig och det som är ditt. För att fylla på med energi, för att jorda, för att glittra.

Det finns många sätt. Detta är ett.

Lägg dig plant på rygg på en plats som finns tillgänglig – på golvet, i en soffa, på en säng. Känn underlaget, jorden mot bakhuvudet, mot din rygg, ditt säte, dina hälar. Ta ett djupt andetag och känn hur du på utandning släpper taget, släpper spänningar, släpper allt som inte är ditt. Blir avslappnad, blir tung. Släpper allt som inte är ditt, som inte är här och nu.

Beroende på vad du behöver och hur mycket tid du har, så fortsätter du att medvetet andas. In och ut. Fyller på ditt system, med andetagets hjälp. Där varje utandning ger plats att, genom inandning, fylla på med vitaliserande härlig energi. Där varje utandning ger plats att, genom inandning, förankra det som är du. 2 minuter, 5 minuter, 10..

Ett tips är att sätta en alarmklocka, så du kan släppa taget, kan slappna av även om du har begränsat med tid.

Avsluta med ett djupt andetag. Med en inandning som fyller upp hela dig. Fyller hela dig med glitter, glädje, energi. Känn hur du på utandning manifesterar förankringen i dig själv, i din kontakt med jord, med det som är du. Öppna sakta dina ögon och väck din kropp mjukt till liv.

Andningsövning - stillhet, tystnad, ro.

Att hitta tillbaka till andetaget är att hitta tillbaka till sig själv, sitt flöde, sin rytm. Vi andas 23 000 andetag och tänker runt 70 000 tankar varje dag. Tankar och känslor samspelar och påverkar andetaget, men andetaget kan också påverka våra tankar och känslor.

Medveten djupandning har förmågan att reglera det parasympatiska nervsystemet för att stimulera ett tillstånd av avslappning. Det har förmågan att förflytta dig till nuet, till närvaro i kropp och sinne.

Genom ett par minuter i tystnad, med fokus på nuet, med fokus på ditt andetag, kan du bjuda in stillhet, ro och frid.

Välj ut en plats där du kan slappna av, tänd ett ljus, sätt eller lägg dig så det är bekvämt och har stöd för alla delar av din kropp. En plats där du kan slappna av.

Placera ena handen på din mage och den andra på din bröstkorg. Stanna upp en kort stund och rikta din uppmärksamhet mot dina handflator. Vad känns i dina handflator, vad händer i kontakten och värmen med din kropp?

Ta ett djupt andetag in genom din näsa, släpp ut luften i en suck genom din mun. Släpp det som varit, det som aldrig blev, det som du tror ska ske. Släpp taget och tillåt dig att landa i din kropp.

Gå nu över till att andas in och ut genom din näsa. Andas in samtidigt som du tyst räknar till 4, andas ut genom din näsa samtidigt som du tyst räknar till 4. Upprepa 4 gånger (…eller så många gånger som känns rätt för dig, för du befinner dig).

Tillåt dig att för varje andetag släppa taget, släppa kontrollen. Lite mer för varje andetag. Tillåt dig att fokusera på dina handflators kontakt med din kropp. Att vara här och nu. I stillhet tystnad, ro.

Mindfullness

Genom meditation och mindfulness kan du öva dig att ”fånga” och i förlängningen aktivt styra dina tankar och ditt fokus.

Med en enkel mindfulness-övning, på så lite som 2 minuter om dagen, kan märka stor skillnad på ditt inre förhållande till dina tankar, till din trädgård. En övning där du i tystnad sitter och fokuserar på ditt andetag, på luften som flödar in och ut genom dina näsborrar eller din mun.

När en tanke dyker upp så tackar du för den, släpper den fri, låter den gå och återgår till att fokusera på ditt andetag. För varje gång du fångat en tanke och återvänder ditt fokus till andetaget så har du utökat din erfarenhet och förmåga att identifiera och fånga dina tankar.

Skogsbad

Lämna mobillurarna hemma, lägg lavendelkudden på nattygsbordet, snöra på dig skorna och bege dig ut i skogen.

Stanna upp när du precis kommit in i skogen, ställ fötterna höftbrett isär och ta en par riktigt djupa andetag (tips – det är lättare att ta djupa andetag om du flyttar vikten och lutar kroppen aningens framåt). Känn hur du drar luften djupt ner i dina lungor och hur den fyller upp hela din kropp.

Aktivera dina sinnen – lyssna, dofta, smaka och andas. Tillåt dig att landa. Att i stunden bara vara – här och nu.

Innan du fortsätter – sätt en intention för din skogstur. Vad du önskar att den ska leda till, att den ska medföra. Det kan vara att släppa taget, komma ner i varv, landa, jorda dig, få insikt och klarhet, att aktivera din inre glädje. Det kan vara några, några andra eller… alla 😃

Med intentionen på plats – fortsätt din vandring. Med din önskan tydlig, dina sinnen aktiva – i närvaro och kontakt. Hör dina fötter mot marken. Känn dem när de får kontakt mot underlaget genom dina skosulor. Känn doften av skog, av natur, av liv.

Magiska mornar

Hemligheten till att stiga upp ur sängen med lätthet morgon efter morgon är säkerligen olika för olika människor. För mig är det min morgonrutin.

Att börja dagen med en stund där jag bara kan vara, en stund som bara är för mig. En stund i stillhet där jag är ifred, tänder ljus, dricker mitt citronvatten, andas, läser något som inspirerar, reflekterar och bara är. Gör det som jag “behöver”, helt utan krav.

Att starta dagen helt utan krav och måsten. Att stiga upp ur sängen för min skull – in celebration of ME! Inte gå upp när klockan ringer för att jag måste förbereda inför dagen, fixa frukost till familjen eller gå till jobbet. Att jag kommer först och det andra får komma efter.

För att få till detta kan det vara så att du behöver ställa klockan något tidigare än vad du annars är van vid och bara taken kan få dig att få dåndimpen 🤪 Men det behöver inte vara så lång stund – där får du känna in vad just du behöver… 20 min/30 min/40 min… jag uppmanar dig att ge det en chans.

Prova ett par dagar, en vecka eller två. För mig gör det hela skillnaden – mellan en dag där jag är energifylld, centrerad och lätt. Och en dag där jag känner mig tung, stressad och (inte helt ovanligt) uppgiven.

Magiska mornar för ett magiskt liv ✨”