Fri frakt | Snabb leverans

din-inre-tradgard_ställd

Din inre trädgård

Jag har hört sinnet beskrivas som en trädgård. En trädgård full av blommor, träd och buskar. Växtlighet som har planterats under olika stadier av livet, där de flesta av dem satts i jord och börjat gro under dina tidiga år.

Växtlighet som symboliserar våra mentala regler och “sanningar”, våra ramar och uppfattningar av vad som är ”rätt” och vad som är ”fel”, vad som är ”bra” och vad som är ”dåligt”. ”Sanningar” som, under just din uppväxt, satts som frön, som fått näring att slå rot. Sanningar, utifrån vilka du i ditt tanke-perspektiv fattar dina beslut och drar dina slutsatser. Sanningar om vad som premieras och vad som inte är okej att göra, tänka, säga.

Sanningar som sprungit ur tydliga eller diffusa meddelanden från vår omgivning, vår kultur, vårt samhälle och våra egna upplevelser. Beroende på vår uppväxt och vad vi har gått igenom, så ser våra trädgårdar olika ut. Beroende på vilka blommor vi har i våra trädgårdar ser vi olika på världen, på oss själva och vår omgivning. Genom olika glasögon, med olika linser.

Som vuxen har du möjlighet att aktivt reflektera över vegetationen i din trädgård. Att titta på dina blommor, dina träd, och buskar. Att utforska och utvärdera de ”sanningar” som finns i ditt inre, som planterats hos dig genom åren. Att väga vad som känns sant för ditt vuxna jag, vilka ”rätt” och ”fel” som resonerar med dig, vilka som känns främmande och malplacerade? Reflektera och känna in. Att besluta dig för att gräva upp om det är något som inte stämmer överens med dig och din sanning, här och nu. Gräva, gallra, släppa gammalt, ge plats för nytt.

Vissa växter tar upp mer plats än andra, vissa rötter sitter djupt, andra mer ytligt. Det finns inga rätt eller fel. Du skapar och ansvarar för din trädgård. Du är fri att besluta vad som stannar och vad som går. Vad som du ger näring och vad ersätts med nytt. Vad som formar din sanning och färgar ditt liv, din syn på världen.

Ett sätt att identifiera dina sanningar, och att steg för steg få insikt om blommorna i din trädgård, är att nyfiket iaktta och vara uppmärksam på dina tankar. Stanna upp och fånga vad du tänker och hur du reagerar på saker som sker omkring dig. Vad du tänker, hur du känner. Det brukar inledningsvis vara enklast att fånga de starkaste reaktionerna, där du reagerar med starka känslor – ”positiva” eller ”negativa”. Med ett öppet och nyfiket sinne så kommer du med tid och övning, även att kunna identifiera mindre skiftningar och värderingar – att fånga de ”självklara” reaktionerna där du reagerar och tänker på sätt som du ”alltid” gjort.

Genom meditation och mindfulness kan du öva dig att ”fånga” och i förlängningen aktivt styra dina tankar och ditt fokus. Med en enkel mindfulness-övning, på så lite som 2 minuter om dagen, kan märka stor skillnad på ditt inre förhållande till dina tankar, till din trädgård. En övning där du i tystnad sitter och fokuserar på ditt andetag, på luften som flödar in och ut genom dina näsborrar eller din mun. När en tanke dyker upp så tackar du för den, släpper den fri, låter den gå och återgår till att fokusera på ditt andetag. För varje gång du fångat en tanke och återvänder ditt fokus till andetaget så har du utökat din erfarenhet och förmåga att identifiera och fånga dina tankar. Att bli medveten om och identifiera en blomma i din trädgård.

Livet är en upptäcktsfärd, ett äventyr. Livets blommor är till för att doftas, att avnjutas. Livet är till för att levas till fullo – här och nu, i varje stund. I närvaro, njutning och glädje!

Dela inlägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *